“Heti ensimmäisen työmatkapyöräilyn jälkeen olin aivan rakastunut”

Eeva-Maija Ali-Kippari haki sähköpyöräkokeiluun, koska haluaa vähentää autoilua ja mahdollisesti luopua toisesta autosta.

Onnetar suosi ja pääsin mukaan työnantajani Kanta-Hämeen keskussairaalan ja Valpastin Oy:n mahdollistamaan sähköpyöräkokeiluun. Työmatkaa minulla sairaalalle on noin 3 km. Halu autoilun vähentämiseen ja mahdollisesti toisesta autosta luopumiseen oli syy hakea mukaan kokeiluun.  Suhteeni työmatkapyöräilyyn on ollut vaihteleva. Nykyisin suurin haaste on ollut se, että suht lyhyt työmatkani sisältää kaksi isompaa mäkeä, ja koska olen pyöräilijänä on/off -tyyppi en osaa kulkea mäkiä niin, ettei jälkihiki puskisi pukkarilla. Työmatkaan on siis joutunut lisätä reilusti aikaa jos on halunnut käydä suihkussa tai sitten toinen vaihtoehto on ollut  kärsiä hikisenä koko päivän. Auto on tuonnut helpon helpotuksen tähän ongelmaan.

Kokeilujakson ensimmäinen viikko oli sään puolesta melko kolea ja aamuisin yövuorosta lähdettyäni oli vielä pakkasta. Toisella viikolla sää hieman lämpeni ja pääsin eroon jopa toppiksesta. Kokeilujaksolleni sattui pääosin ilta- ja yövuoroja joten en pääsyt testailemaan aamuvuoroon lähtöjä. Se vähän harmittaa, koska aamulähdöt ovat yleensä niitä kiireisimpiä. Tosin sähköpyörällä työmatkani kotoolta sairaalalle oli keskimäärin n. 7minuuttia, joten ajallisesti työmatka ei pidentynyt juuri ollenkaan. Työmatka saattoi jopa lyhentyä, koska ylimääräistä aikaa ei kulunut parkkipaikan metsästykseen!

Pyörään oli helppo tottua ja jo heti ensimmäisen työmatkapyöräilyn jälkeen olin aivan rakastunut. Mäet tuli tasaisesti ylös ja jo aikaisemmin mainitulta jälkihieltä vältyttiin. Tässä pyörässä oli mahdollisuus säätää avustimen tehoa sekä ottaa avustin kokonaan pois. Pyörä itsessään oli selkeästi tavallista maastopyörää raskaampi joten esimerkiksi osan alamäistä pyörä kulki hitaampaa. Harhaluulo siitä ettei sähköpyöräilyllä ja kuntoilulla olisi mitään tekemistä keskenään on myös kumottu monipuolisten säätöjen ansiosta, sekä sillä, että pyörä ei ilman polkemista kulje mihinkään.

Tämä jakso sai itseni kyllä varmasti pohtimaan autoilun vaihtoehtoja ja sytytti taas kipinän pyöräilyyn. Mitenhän sitä pystyy enää tavallista pyörää ajamaan. Nyt on vaan alettava säästämään, että saa itselle oman sähköpyörän😊

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin sähköpyöräkokeilut toteuttaa Valpastin Oy. Seuraa somessa tunnisteella #uusityömatka!