“Koin ylittäväni itseni kun pyöräily pakkasessa onnistui hyvin”

Maini Alho-Ylikoski Espoon kaupungilta testaa kahden viikon ajan sähköpyörää työmatkoillaan Töölöstä Otaniemeen.

Maanantaina töistä pyöräillessä olisin kaivannut tuulilasinpyyhkijöitä silmälaseihini lumipyryssä. Samoin pyörän valot ja työpaikan heijastava työmaatakki olivat tarpeen, kun kotimatkalla oli jo pimeää. Sunnuntaina siirryttiin talviaikaan ja sen huomaa töistä lähtiessä. 

Maini valmiina lähtöön! Kuva: Jari Ylikoski

Lehtisaaren sillalla oli pitkä jono autoja, koska siltatyömaalla on vain yksi ajokaista käytössä ja liikennevalot.  Pyörätietä liikennevalot eivät kuitenkaan koskeneet, joten porhalsin polleana autojen ohi ja vauhtini oli paljon nopeampi kuin autojen.

Pyörän seitsemää vaihdetta ja viittä eri sähköavusteisuuden tasoa on helppo käyttää, eri rasitus-nopeuskombinaatioita on siis 35 kpl. Ainoa lisävaruste, jota olen pyörään kaivannut, on kello. 

Tiistaiaamuna mittari näytti Töölössä -3 C ja tänään keskiviikkona oli vielä enemmän pakkasta.  Aamulla lisäsin lämpökerroksia vaatteiden alle. Kaikki lämpökerrokset sekä nastarengas etupyörässä olivat tarpeen 9 km polkumatkalla Otaniemeen. Maa oli valkoisessa huurteessa ja lätäköt jäätyneet.  Koin ylittäväni itseni kun pyöräily pakkasessa onnistui hyvin, vain sormenpäät olivat vähän kohmeessa nahkahansikkaiden alla töihin saapuessa. Paluumatkalla oli pakko pysähtyä ihailemaan auringonlaskua Meilahden kallioilla.

Meilahden kallioilla. Kuva: Maini Alho-Ylikoski.

Kahvitunneilla olen kertonut kokemuksiani, useat työtoverit ovat kyselleet lisääkin ja ovat selvästi kiinnostuneet sähköpyöräilystä.  Illalla laitoin kuvat parin lauseen kera Facebookiin.  Aamuun mennessä oli monta kymmentä tykkäystä ja useita kommentteja, joista yksi “Sinä sen kun nuorrut vaan”. Omassa sisimmässänikin tuntui tältä! 

Syksyn 2019 sähköpyöräkokeilut saivat rahoituksen valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hankkesta. Hankkeen tilaajana on Motiva Oy.