Kun virta loppuu, tulee hiki

Maini Alho-Ylikoski Espoon kaupungilta testaa kahden viikon ajan sähköpyörää työmatkoillaan Töölöstä Otaniemeen.

Tänään tulikin sitten koettelemus, kun sähkö loppui akusta kesken aamutyömatkan.  Matkaa olin polkenut n. kolmasosan, 6 km siis vielä jäljellä.  Viikonkopulla olin ladannut akun täyteen ja alkuinfon mukaan se kestäisi keskimäärin yli 100 km*. Olin tällä viikolla polkenut n. 60 km, joten tällainen ei tullut mieleen.  Eilen Seurasaaren mäessä sähkö katkesi hetkeksi, mutta sain sen heti päälle uudestaan.  Samoin tänään alkumatkasta sähkö katkesi pari kertaa, mutta sain sen heti päälle uudestaan. Kolmannella kerralla siis en enää onnistunut saamaan sitä päälle, joten oli pakko uskoa, että sähkö oli loppu. Testasin, että akkuun ei tullut enää yhtään vihreää led-valotäplää.  Otin akun pois ja laitoin takaisin.  Mikään ei auttanut. 

Sähköpyörän polkeminen ilman virtaa on onneksi mahdollista, mutta melko raskasta. Kuva: Valpastin Oy

Onneksi pyörä toimii lihasvoimallakin.  Nyt siis tuli testattua miten raskaalta tuntuu polkea ilman sähköavusteisuutta.  Melkein heti tuli hiki pintaan, varsinkin kun olin pukeutunut yhtä lämpimästi kuin eilispäivän pakkasella.  Nyt lämpötila oli muutaman asteen plussan puolella.  Jo tässä lämpötilassa Goretex-takkini ja villatakki sen alla olivat liikaa.  Muistin, että työpaikan kaapissa oli vaihtopaita odottamassa.  Nastarenkaat etupyörässä tuntuivat antavan vastusta matkaan, tätä ei juurikaan huomannut kun sähkö oli päällä. 

Olin ajanut pitkiäkin jaksoja testaten kahta ylintä sähköavusteisuuden tasoa.  Ohjauspaneelin akun lataustason näyttö vilkkui, mutta enimmäkseen seurasin vain sitä led näyttöä, mikä näytti sähköavusteisuuden tasoa.  On siis tärkeää seurata myös sitä toista, ettei sähkö lopu yllättäen! 

*Sähköpyörien kantamat vaihtelevat mallista ja käyttötavasta riippuen. Kyseisellä pyörällä valmistajan lupaama maksimikantama jää alle 100 km. Toim. huom.

Syksyn 2019 sähköpyöräkokeilut saivat rahoituksen valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hankkesta. Hankkeen tilaajana on Motiva Oy.