Mikä kokeilupyörä?

miss_valpastin_sähköpyörä

Kokeilupyörä on palvelu, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä pyörän selkään arkimatkoilla. Joskus pyöräilyaikeet kaatuvat esteisiin, jotka ovat helposti voitettavissa. Esimerkiksi sähköavusteinen polkupyörä mahdollistaa pidemmänkin matkan kulkemisen hikoilematta ja taittopyörä voi olla ratkaisu silloin, kun osa matkasta tehdään julkisilla.

Kokeilupyörä-palvelun avulla esimerkiksi työnantaja voi tarjota henkilöstölleen mahdollisuuden testata erilaisia, heille uusia pyöräilyratkaisuja. Muutaman viikon kokeilujakson jälkeen uusi kulkumuoto on tullut tutuksi ja kokemus voi innostaa pysyviin muutoksiin arkimatkoilla.

 

”Muuten kulkisin pyörällä, mutta kun…

…juna-asemalta työpaikalle on liian pitkä matka.” (taittopyörä)

…en jaksa treenien jälkeen polkea kotiin.” (sähköpyörä)

…en saa kauppakasseja kulkemaan.” (tavarapyörä)

…työpaikalla ei ole suihkua.” (sähköpyörä)

…pitää viedä lapsi päiväkotiin.” (tavarapyörä)

 

Kaikki alkoi Kangasalta

Kokeilupyörä sai alkunsa Kangasalla järjestetystä hankkeesta Pyöräilyn esteiden purkaminen sähköavusteisilla ja tavarankuljetuspyörillä. Hankkeen tuloksiin pääset tästä (pdf). Hanke oli osa valtakunnallista kävelyn ja pyöräilyn tutkimus- ja kehityshanketta, ja sen tavoitteena oli löytää keinoja kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseksi arkimatkoilla. Hanketta rahoittivat Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, Kangasalan kunta ja Liikennevirasto.

 

Pyöräilyn lisääminen arkimatkoilla on valtakunnallinen tavoite

Pyöräilyä lisäämällä halutaan vähentää ilmastopäästöjä, parantaa liikenteen sujuvuutta ja saada kansanterveydellistä hyötyä. Sähköavusteisten pyörien toivotaan osaltaan poistavan esteitä pyöräilyn lisäämisen tieltä.

Lisätietoa valtakunnallisesta tavoitteesta: Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallinen toimenpidesuunnitelma 2020.

 

Miten mukaan?

Kokeilupyörä on Valpastin Oy:n palvelu. Se on osa palvelukokonaisuutta, joka tuo kestävän liikenteen hyödyt kunnille ja työnantajille:

  • Tyytyväinen ja hyvinvoiva henkilökunta
  • Parkkipaikkojen pienempi tarve
  • Säästöt parkkikuluissa ja sairaskuluissa
  • Konkretiaa yrityksen yhteiskuntavastuutyöhön

Tarjoamme kokeilupaketteja, jotka sisältävät kokeiluvälineet (esimerkiksi sähkö- tai taittopyörän), kokeilujen käytännön järjestelyt sekä kokeilijoiden kokemusten keräämisen ja jakamisen organisaatiossa. Palvelu voidaan räätälöidä kunkin organisaation tarpeiden mukaan. Ota yhteyttä!