Sähköpyörä näyttää kyntensä keskustassa bussin vaihtoehtona

HelsinkiKYMP:in Raimo K. Saarinen kokeilee sähköpyörää työ- ja työasiamatkoilla kahden viikon ajan. Raimo kulkee 18 km työmatkansa yleensä tavallisella polkupyörällä ja käyttää työpäivän aikaiseen asiointiin enimmäkseen joukkoliikennettä.

Olen ajanut työssäkäyntimatkoja ja työasiointimatkoja. Työmatkat, noin 18 km suuntaansa, ajan omalla pyörälläni ilman avustuksia hieman sähköpyörää nopeammin. Pitkillä, vähäliikenteisillä suorilla on sähköpyörän  25 km/h rajoitus avustuksessa melkoinen hidaste. Tänään aamulla matka töihin sujui navakassa vastatuulessa sähköpyörällä mukavasti.

Raimo K. Saarinen sai käyttöönsä Tunturin Zonar-sähköpyörän. Kuva: Valpastin Oy.

Eilen ajelin Pitäjänmäeltä, Valimotieltä Raide-Jokerin johtoryhmästä Kansakoulukadulle. Siinä, pääasiassa keskustan pyöräliikenteessä bussin vaihtoehtona sähköpyörä näytti kyntensä. Matka kesti sähköpyörällä runsaat 20 minuuttia, kun vastaava bussimatka odotus- ja pysäkkien kävelyaikoineen kestää lähes tunnin.

Sähköpyörän käyttö on helppoa. Akun lataus noilla minunkin kilometrimäärillä riittää koko päivän ajoon. Laturia ei tarvitse kuljettaa mukana. Kevyempää sähköpyörällä ajo on, verrattuna tavalliseen pyörään. Erillisiä pyöräilyvaatteita ei tarvita lyhyemmillä matkoilla. Sadekelillä ajo on tietysti sitten eri asia.

Ajorytmi tavalliseen pyörään verrattuna on erilainen. Kaupunkiajossa sähköpyörä lähtee pysähtymisen jälkeen nopeasti liikkeelle ja ajo keskustassa on suhteellisen nopeaa. Sähköavustusta tulee hyödynnettyä täysimääräisesti. Pitkillä, vapaasti ajettavilla suorilla avustuksen loppuminen hidastaa vauhtia. Pyörä on raskas poljettava ilman avustusta. Ja pieni yksityiskohta: tavallisella pyörällä pikku mäet pääsee ylös, kun ottaa ennen mäkeä vähän vauhtia. Sähköpyörällä ei vauhtia kannata ottaa etukäteen, koska avustus loppuu juuri kun sitä tarvitsisi.

Ajo jatkuu, pääasiassa myönteisten kokemusten siivittämänä.

HelsinkiKYMP:in sähköpyöräkokeilut toteuttaa Valpastin Oy. Seuraa somessa tunnisteella #uusityömatka!