Toivottavasti näitä hankittaisiin muutama yhteiseen käyttöön

HelsinkiKYMP:in Jussi Pirinen testaa sähköpyörää työ- ja työasiamatkoilla kahden viikon ajana. Jussi pyöräilee tavallisesti työmatkat omalla pyörällään, mutta halusi kokeilla sähköpyörää. 

Eihän tämä enää mitään pyöräilyä ole. Mukava tuolla on kruisailla, selkä suorana saa ajella ja katsella maisemia. Vaatteita pitää olla huomattavasti enemmän mitä normaalisti työmatkoja ajaessa. Toisenlaiseen pyörään tottuneelle tämän sähköpyörämallin jalkajarrut ja napavaihteet olivat outo yhdistelmä. Ajoasento oli kovin pysty, mutta nopeasti oppi, että nyt ei olla kilpapyörän selässä, sillä pyörä painaa kuin synti ja ajoasentoa on turha nopeuden kasvattamiseksi pitää kovinkaan matalana. Myös tavalliset polkimet n. 20 vuoden lukkopolkimien käytön jälkeen tuntui kovin tunnottomilta.

Jussi Pirinen ajelee kokeilun ajan Tunturin Forte-sähköpyörällä.

Olen pyöräillyt lähinnä kodin ja työpaikan välisiä matkoja, mutta välillä olen kotimatkan varrella kierrellyt eri työkohteiden kautta. Pakkohan näissä kohteissa ei olisi ollut käydä, mutta nyt oli hyvä syy ja tilaisuus poiketa. Yleensä työmatka on sen 11 km, mutta pisin kiertotie on ollut lähellä 30 km. Silloin alettiin olla akkukapasiteetin loppupäässä niin oli jo tultava suorempaa tietä kotiin.

Yhden varsinaisen työasiamatkan olen pyörällä tehnyt (Kalasatama-Pasila) ja sen osalta ei tämän kätevämpää voisi olla. Pyörä oli nopeampi vaihtoehto kuin bussi tai raitiovaunu. Työmatkalla ei ole niin suurta eroa, mutta kyllähän tuo kevyesti kulkee.

Sähköpyörällä työmaalle. Kuva: Jussi Pirinen.

Tässä pyörämallissa akkua ei pystynyt lataamaan irroitettuna. Työpaikalla ei ole helposti ”tavoitettavaa” latauspaikkaa. Lataaminen on siis tapahtunut kotona. Tämä ei ole varsinainen ongelma näin lyhyessä kokeilussa, mutta pidemmän päälle joku toinenkin latausvaihtoehto olisi hyvä olla. Toinen mikä vielä huolettaa on pyörän jättäminen lukittuna kadulle. Kun ei ole oma pyörä niin jotenkin ei raaski jättää sitä mihinkään edes lukossa.

Innolla ajelen kokeilun loppuun. Olen myös antanut muutamien työkavereiden kokeilla pyörää parkkihallissa/kadulla ja kovasti ovat olleet tyytyväisiä kokemaansa. Toivottavasti näitä hankittaisiin muutama yhteiseen käyttöön toimialalle.

HelsinkiKYMP:in sähköpyöräkokeilut toteuttaa Valpastin Oy. Seuraa somessa tunnisteella #uusityömatka!