Valo päälle!

HelsinkiKYMP:in yritysvuokrauksen Susanne Leppänen kokeili sähköpyörää arjessaan parin viikon ajan. Päivin työmatka on noin 13 km suuntaansa ja lisäksi hän polkee työasiamatkoja päivän mittaan.

Normityömatkani kuljen useimmiten sähköautolla nopeimmillaan 20 minuutissa. Kun käytän julkisia, työmatkaan menee tunnin verran kolmella eri ajoneuvolla. Sähköpyörällä matka taittui kolmessa vartissa, varsinkin kun tarkoitus ei ollut tehdä nopeusennätyksiä, vaan nauttia raikkaasta ilmasta ja vaihtuvista maisemista. Työmaita sattui matkalle monta, kyllä Helsinkiä nyt kunnostetaan ja uudisrakennetaan kaikkialla.

 Työmatka-ajoa Kalliossa.

Pyöräreitit ovat keskuspuistossa ja Pasilassa todella hyvässä kunnossa eikä ruuhkaakaan ollut näin marraskuussa. Pudonneista liukkaista lehdistä ja äänettömästi ohisuhaavista formulafillaristeista onnistuin säilymään haavoittumatta tämän kahden viikon kokeilun aikana. Nastarenkaat toivat vielä lisäturvaa. Nautin valinnan vapaudesta, reittejä löytyi viisi.

Kerran kotimatkalla olin lentää ojaan, kun vastaantuleva autoilija pysäytti autonsa jarrut kirskuen, veivasi ikkunansa alas ja huusi: ”S..a, valo päälle!” Juuri hetkeä aiemmin etulampun paristo oli ehtynyt. Kaiken maailman mielensäpahoittajia on liikkeellä, varsinkin liikenteessä.

Näkymä Lintuvarasta, pyöräilyreitit ovat hyvässä kunnossa. Kuva: Susanne Leppänen

Otin iisisti! Jo työpaikan pyörä- ja autotallin ylärampissa painoin plussa-painiketta peukalolla ja kipusin sähköavusteisen kivuttomasti matkan alkuun. Pyörää pitää polkea ja ainahan sen voi kytkeä pois päältä. Mutta kynnys lähteä fillarilla liikkeelle on paljon pienempi, kun tietää että voi turvautua lisäkaasuun. Sääkin on vain pukeutumiskysymys.

Jonkin verran ennakkovalmistelua tällainen reppushow tosin vaatii. Aikaa kuluu myös vaatevaihtoon. Kokeilun perusteella tuntuu kuitenkin siltä, että tulevaisuudessa tulen korvaamaan osan kulkemisesta pyörällä, ehkä hankin oman sähkötunturini.

HelsinkiKYMP:in sähköpyöräkokeilut toteuttaa Valpastin Oy. Seuraa somessa tunnisteella #uusityömatka!